top of page

De zes pijlers van zelfregie

Bijgewerkt op: 24 feb. 2022

We hebben allemaal dromen, passies en ambities. Misschien droom je van een liefdevol gezin, zou je graag de New York marathon rennen of streef je naar die felbegeerde promotie. Of misschien zou je gemakkelijker contact willen maken of je zelfverzekerder willen voelen. Wat je doel ook is, wij geloven dat het behalen ervan begint met zelfregie. Door eigenaarschap te nemen over deze doelen kun je je leven inrichten zoals jij dat wilt. In plaats van een afwachtende figurant ben je nu de regisseur van je leven!


Hartstikke leuk die metafoor, maar hoe doe je dat dan? Hoe pak je de regie over je leven in een wereld van regels, verplichtingen en overvolle agenda’s. Wij geloven dat je daarvoor een aantal dingen nodig hebt.Identiteit

Identiteit is de unieke combinatie van eigenschappen die jou maken tot wie je bent. Een realistisch en duidelijk zelfbeeld is van belang om jouw leven vorm te kunnen geven. Hoe beter jij namelijk weet wie je bent, hoe beter je vanuit je persoonlijke kracht kunt werken.


Assertiviteit

Het nastreven van jouw doelen vergt assertiviteit. Het vereist dat je voor jezelf en jouw belangen, meningen en rechten durft te gaan staan. Je durft voor jezelf op te komen op een manier die respectvol is voor zowel jezelf als de mensen om je heen. Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid als je jouw leven in wilt richten in lijn met jouw doelen.


Veerkracht

Tegenslagen, stress, verlies; vroeg of laat krijgen we daar namelijk allemaal mee te maken. Veerkracht is het vermogen om te kunnen gaan met deze grillen. Het betekent dat je als het ware mee kunt ‘veren’ met het leven, in zowel goede als slechte tijden. Ongeacht de situatie keer jij na verloop van tijd weer terug naar jouw basis, om vanuit daar je pad te vervolgen.


Mindset

Mindset is de manier waarop je denkt over jezelf, de wereld en de mensen om je heen. Deze overtuigingen zijn van grote invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag en spelen daardoor een belangrijke rol in de keuzes die je maakt. Een productieve mindset draagt bij aan het nastreven van jouw doelen, dromen en ambities!


Verbinding

Contact maken met anderen en je daarin gezien, gehoord en gewaardeerd voelen staat aan de basis van verbinding. Voor de mens is dit een basisbehoefte en we ontlenen veel steun en kracht aan relaties. Echte verbinding gaat over kunnen geven aan anderen, maar let op; het gaat net zo goed over het kunnen ontvangen van steun, aandacht en liefde van anderen.

Zelfzorg

Zelfzorg gaat letterlijk over ‘voor jezelf zorgen’ en komt erop naar dat je goed naar jouw eigen behoeften kunt luisteren en daar gevolg aan kunt geven. Dit zorgt ervoor dat je je zowel fysiek als mentaal goed voelt. Zelfzorg betekent niet dat je het allemaal ‘zelf’ moet doen, maar betekent juist ook om hulp vragen wanneer je dat nodig hebt.

Deze competenties zijn de routes naar zelfregie en vormen de thema’s van onze leerprogramma’s.

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page