top of page

Zelfregulatie in de topsport

Denk eens aan (een van) jouw sportidolen. Wat maakt deze sporter zo ongelooflijk goed? Wat maakt dat deze persoon zich onderscheid van anderen en op topniveau presteert? Hij of zij is ongetwijfeld fysiek in topvorm, heeft misschien een ongeëvenaarde balbeheersing of staat bekend om zijn onderscheidende slagtechniek. Maar wat kun je zeggen over zijn of haar mentale kwaliteiten?


De sleutel tot succes

Wat maakt sportlegendes als Kobe Bryant, Messi of Michael Phelps zo succesvol? Coaches en wetenschappers breken hun hoofd al decennialang over deze vraag in de hoop de sleutel tot succes te kunnen identificeren. Jarenlange praktijkervaring en onderzoek heeft ons inmiddels waardevolle inzichten opgeleverd. En wat blijkt? Het zijn niet zozeer de technische of tactische vaardigheden die succesvolle topsporters onderscheidt van hun collega's. Het blijken voornamelijk de mentale vaardigheden te zijn die deze sporters zo succesvol maakt. Wat iconen als Michael Phelps namelijk ontzettend goed kunnen is zelf vorm geven aan hun eigen ontwikkeling en leerproces. In de sportpsychologie noemen we dit zelfregulatie.Zelfregulatie

Met zelfregulatie bedoelen we de mate waarin je als sporter actief betrokken bent in je eigen ontwikkeling. Sporters die nadenken over wat ze willen bereiken en hoe ze dat het beste kunnen doen, leren sneller en presteren beter. Ze zijn in staat om doelen te stellen, hun prestatie te evalueren en hun gedrag zelfstandig bij te stellen. Ze kennen hun sterktes en zwaktes, weten wat ze moeten doen om hun doelen te behalen en kunnen reflecteren op hun eigen prestaties. Omdat zelfregulerende sporters hierdoor in staat zijn om hun leeromgeving en -proces efficiënter in te richten, zijn ze op lange termijn succesvoller in hun ontwikkeling en prestatie (Jonker, 2011). Zelfregulatie blijkt dan ook de beste voorspeller voor succes!


Hoe zelfregulatief ben jij als sporter? Zou je graag willen leren om doelgerichter te trainen, je sterktes en zwaktes te leren kennen en een sterke mindset te ontwikkelen. Pak dan de regie over je eigen mentale ontwikkeling met behulp van onze leermodule Coach van jezelf!

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page